Naar de keuring

Is er uitstel mogelijk van mijn keuringsdatum?

Neen. Uitstel van keuring kan niet verleend worden.

Het voertuig kan later voorgereden worden voor periodieke keuring maar uiteraard mag het - na de uiterste geldigheidsdatum van het keuringsbewijs - niet aangewend worden voor gebruik op de openbare weg (uitzondering: van en naar de garage en autokeuring in lege toestand). In dit geval dient een toeslag betaald te worden en verliest u mogelijks de bonusgeldigheid.

Zie https://www.autoveiligheid.be/sancties

In welk geval ontvangt een personenwagen de bonusgeldigheid (2 jaar i.p.v. 1 jaar)?

Een personenwagen die voorgereden wordt voor een periodieke keuring en aan volgende voorwaarden voldoet, ontvangt een keuringsbewijs met een bonusgeldigheid van 2 jaar:

  1. Het betreft een personenwagen zonder trekhaak, of met een trekhaak voor het slepen  van ten hoogste 750 kg of gebruik als fietsendrager;
  2. Bij de volledige periodieke keuring werd meteen een normale geldigheid verkregen (geen afkeur)
  3. Het voertuig mag maximum 6 jaar oud zijn;
  4. Er staan niet meer dan 100.000 km op de kilometerteller;
  5. Het voertuig moet op tijd (niet te laat) voorgereden worden.

 

Voor meer informatie klik hier: https://www.autoveiligheid.be/autokeuring/personenwagens/personenwagen-periodieke-keuring#bonussysteem

Wanneer best uw voertuig voorrijden voor een periodieke keuring?

Plan uw bezoek tijdig.

  • Alle voertuigen (uitgezonderd taxi's, lesvoertuigen, ziekenauto's en bussen) kunnen tot 2 maanden vóór de geldigheidsdatum van het keuringsbewijs voorgereden worden zonder wijziging van de referentiedatum.
    Voorbeeld: Het voertuig dient voorgereden te worden voor de periodieke keuring op 01/12/2021. Het voertuig kan bijgevolg voorgereden worden voor deze keuring tussen 01/10/2021 tot en met 01/12/2021 zonder wijziging van de referentiedatum (= 01/12).
  • Zonder afspraak: kijk voor live-beelden van de aanschuifstroken op de webcams van het betrokken keuringsstation of raadpleeg onze druktebarometer.
  • Maak eventueel een afspraak online .

Mag iemand anders mijn voertuig voorrijden voor de periodieke/tweedehandskeuring?

Ja. Wie het voertuig voorrijdt, is van geen enkel belang. Wel dienen alle originele boorddocumenten van het voertuig voorgelegd te worden. 

Mag ik mijn voertuig voorrijden voor een periodieke keuring vóór de geldigheidsdatum van mijn keuringsbewijs? Verandert dan mijn referentiedatum?

Ja. Alle voertuigen (uitgezonderd taxi's, lesvoertuigen, ziekenauto's en bussen) kunnen tot 2 maanden vóór de geldigheidsdatum van het keuringsbewijs voorgereden worden zonder wijziging van de referentiedatum.

Voorbeeld: Het voertuig dient voorgereden te worden voor de periodieke keuring op 01/12/2021. Het voertuig kan bijgevolg voorgereden worden voor deze keuring tussen 01/10/2021 tot en met 01/12/2021 zonder wijziging van de referentiedatum (= 01/12).

Voor de taxi's, lesvoertuigen, ziekenauto's en bussen is deze periode 1 maand vóór de geldigheidsdatum.

Hoeveel te vroeg/ te laat mag ik komen op mijn afspraak?

In principe dient u zo goed mogelijk het afspraaktijdstip te respecteren (niet vroeger/niet later). We doen het mogelijke om de keuring op afspraak uiterlijk binnen het kwartier na het afspraaktijdstip aan te vangen.